In de St. Antonius molen in Eerde bevindt zich in één van de oude machinekamers het Geronimo museum. Het museum vertelt aan de hand van voorwerpen en een fotowand de geschiedenis van de bewogen septemberdagen van 1944, de bevrijding van dit gedeelte van Noord-Brabant. In het museum zijn onder andere uniformen, helmen, parachutes en vele voorwerpen te zien die tijdens de bevrijding gebruikt zijn, allen met hun eigen verhaal. Juist het laatste maakt dit museum zo uniek, omdat achter ieder voorwerp een persoonlijk verhaal schuilt. Ook het verhaal van het plaatselijke verzet heeft hier een plaats gekregen.

Op dit moment wordt er druk gewerkt aan een uitbreiding in de naastgelegen ruimte. In deze uitbreidingsruimte krijgt onder andere het verhaal van Carman Ladner en Elaine Smith een prominente plek. Dit verhaal is geselecteerd tot 1 van de 75 Crossroads verhalen van Brabant Remembers.

Door de uitgebreide briefwisseling en voorwerpen die Elaine, bij haar overlijden, aan het museum heeft geschonken, kan men een goed beeld krijgen van wat er achter de naam van deze overleden soldaat schuilt die zijn jonge leven in Eerde heeft gegeven voor onze vrijheid.

Niet alleen de gezichten op hun foto’s, maar ook hun liefde, verwachtingen en hoop voor de toekomst nemen de bezoeker mee in het drama wat zich heeft afgespeeld bij diegene die achterbleef. Een hartverscheurend verhaal dat extra kracht geeft aan de waardering die wij moeten hebben voor de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Verder zullen er diverse originele uniformen te zien zijn van soldaten die o.a. aan de beroemde “Battle of the sanddunes” op 24 september hebben deelgenomen. Tijdens deze gevechten gingen Amerikaanse parachutisten met bajonetten Duitse parachutisten te lijf. Deze Duitse parachutisten hadden ze reeds in Normandië bevochten. Op 24 september leidde dit tot het finale gevecht om de Corridor. Alhoewel deze slag een duidelijke overwinning door de Amerikanen bleek te zijn, leidde dit uiteindelijk tot de totale vernietiging van de colonne Geallieerde voertuigen bij Eerde op de weg richting Nijmegen/Arnhem, welke de nekslag bleek voor operatie Market Garden. De “Battle of the sanddunes” is heden ten dage nog een belangrijk onderwerp tot studie voor de cadetten van de meest gerenommeerde militaire academie in de wereld, West Point in New York.

Opening

Op 17 september vindt de officiële opening plaats van de uitbreiding van het Geronimo museum. Na de herdenking in Eerde is er gelegenheid om het museum te bezichtigen. Daarna wekelijks op zondag tijdens de reguliere openingstijden (10.00-16.00 uur) van de molen.