Alles werd verwoest

Centrum Schijndel
Nabij knooppunt 63

In ‘44 werden Veghel en Sint-Oedenrode bevrijd, maar Schijndel had die geluk op dat moment nog niet. De Duitsers dachten dat in de Sint-Servatiuskerk in Schijndel geallieerden zaten. Deze waren inmiddels al vertrokken dus de kerk was leeg. Desondanks werden er granaten in gegooid. Met deze gebeurtenis worden de Granaatweken ingeluid. 

De weken hierna bestookten de geallieerden het dorp met granaten. Naast zo’n 300 huizen werd ook het Schijndelse raadhuis in brand gestoken, hierbij ging en deel van het oude archief met belangrijke stukken uit de Schijndelse geschiedenis verloren.  

Gedurende de Granaatweken vluchtten veel inwoners naar Sint-Michielsgestel en Den Dungen, maar er waren ook veel mensen die scholen in kelders. In deze periode waren er voor deze mensen weinig levensmiddelen beschikbaar. Tijdens de Granaatweken kwamen 85 inwoners om het leven.  

Na vier weken geweld stond er nog weinig overeind. Het Tramhuys is één van de gebouwen die er goed vanaf is gekomen, deze is tot vandaag de dag nog in gebruik.

Bron: Entoen.nu