In het kader van de herdenking van Operatie Market Garden is van 27 augustus tot en met 10 oktober 2019 de reizende tentoonstelling ‘De Onderduikkinderen van Tante Zus’ te zien in Bibliotheek Veghel, tijdens de openingstijden van de bibliotheek. De tentoonstelling is gemaakt door het Museon, in samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland.

‘Tante Zus’ was de schuilnaam van de Haagse schilderes Ru Paré (1896-1972) die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven redde van 52 Joodse kinderen. Deze onafhankelijke vrouw zag in 1942 dat haar Joodse vrienden en hun gezinnen steeds verder in het nauw kwamen. Ze besloot hen te helpen met het vinden van onderduikadressen voor hun kinderen.

Ru Paré is, net als veel andere vrouwen die actief waren in de illegaliteit, bij het grote publiek onbekend gebleven. Ze staat symbool voor het vergeten vrouwelijk verzet in de Tweede Wereldoorlog. Ze was een gevierd kunstenares, die tijdens de Duitse bezetting haar schilderkist gebruikte om de levens van Joodse kinderen te redden.

Een van de kinderen die door Ru Paré zijn gered, is Hanneke Gelderblom. Zij werd door Tante Zus vanuit Den Haag naar Eerde gebracht, waar ze ondergedoken zat, maar toch naar school ging en zelfs haar communie deed. Uiteindelijk belandde Hanneke midden in de strijd om Hell’s Highway en werd ze in Mariaheide gevonden door haar moeder. Die fietste één voor één de Brabantse dorpen af, omdat Hanneke haar een brief had gestuurd met de groet ‘houdoe’.

Voor meer informatie gaat u naar deze website.