Eerbetoon aan verzetswerk

Kerkhuis 6, Erp
Nabij knooppunt 2

Het huis van de familie Otten was tijdens de oorlog een icoon. Hier hebben namelijk maar liefst 51 geallieerde piloten onderdak gevonden nadat zij gestrand raakten. Dit is gebeurd van april ‘43 tot aan de bevrijding in ‘44. Deze piloten leefden voor een bepaalde periode mee in de huiselijke kring en kregen te eten. ‘s Avonds gingen ze vaak kaarten. 
Alex Walmsley,  navigator in een Lancaster, kwam ook terecht in het Pyjamahuis. In januari ‘44 stortte zijn Lancaster neer bij Emmen. Met veel geluk overleefde hij dit en hij kwam via omwegen terecht in Erp, waar hij opgevangen werd. Hij verbleef twee maanden in het Pyjamahuis en maakte in die tijd een tekening. Deze tekening bleef bewaard in het album van de familie Otten.
De piloten gingen het huis “The Pyjama house” noemen, omdat de familie áltijd een pyjama achterliet voor ze op het bed. 

De familie Otten zamelde hiernaast ook voedselpakketten in voor de gevangenen in Kamp Vught, Sachsenhausen en Stanislaus. Als eerbetoon aan al hun verzetswerk is in ‘96 de naam Schoolstraat gewijzigd naar de Ottenstraat. 
“Wij zagen wel degelijk gevaar in het werk dat wij deden, maar we spraken er met niemand over. Het is gelukkig allemaal goed gelopen” – Harrie Otten, 1988.