Waarom kennen wij meer dan vier stamppotten en wordt er in de winter erwtensoep gegeten? Waarom houden wij van zoute haring en zoute drop, terwijl anderen daarvan gruwelen? Waarom gaan er op verschillende plaatsen in Brabant op 6 januari driekoningenzangertjes langs de deur? Het heeft allemaal te maken met onze culinaire geschiedenis. Ineke Strouken houdt voor de Heemkundekring Schijndel en voor belangstellenden een lezing over onze eetgewoontes.

Onze culinaire geschiedenis heeft alles te maken met wat er aan vlees/vis en groente voor handen was, op welke manier het bewaard kon worden en  welke methoden men had om het te bereiden. Op een open vuur kook je anders dan op het fornuis. De culinaire geschiedenis is ook zichtbaar in onze jaarfeesten. Nog steeds eten wij speculaas met Sinterklaas en is Kerstmis het feest van uitbundig eten.

Ineke Strouken was directrice van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en haar voorganger Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Ze is ruim 32 jaar lang voorvechtster van traditie en volkscultuur geweest.


Datum: maandag 9 april

Tijdstip: 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30)

Locatie: Sociaal Cultureel Centrum ’t Spectrum, Steeg 9 Schijndel

Entree: 2 euro (gratis voor leden)