Het Roois Cultureel Erfgoef (RCE) wil in het Jaar van de Voeding 2018 kinderen en hun opa’s en oma’s uitnodigen om samen te gaan koken. Koken is leuk, koken is gezellig. Samen babbelen over hoe er gekookt wordt, vroeger en nu. Die verhalen wil het Roois Cultureel Erfgoed (RCE) optekenen en met de recepten samenbrengen in een kookboek.

Erfgoed gaat niet alleen over het verleden maar gaat ook over het heden. Verhalen over hoe het vroeger was zodat wij het nu kunnen begrijpen. Waarom er tradities zijn en wij nog steeds stamppot eten met worst en niet met spiegelei. Het Roois Cultureel Erfgoed wil daarover met kinderen en ouderen in gesprek tijdens het koken. Kinderen maken hun lievelingsrecept klaar, ouderen ook. En samen vertellen zij hun verhaal.

Het RCE heeft met kinderopvang De Verbinding, Roois Kultuur Kontakt en dagbesteding Zorgboerderij Dommelhoeve de eerste plannen al gemaakt, maar wil er een breed Roois project van maken. Andere kinderen die samen met hun grootouders mee willen doen, zijn dan ook welkom. Het resultaat is straks een kookboek met recepten en verhalen. Verhalen misschien van ouderen over hoe zij vroeger kookten, fruit inmaakten en wat daarvoor nodig was. Hoe zij aten wat de seizoenen brachten. Maar ook het verhaal van de kinderen over pasta, paella en nog veel meer. Dat gaat beslist een mooi boek worden, een Roois kookboek.

Kinderen tussen de 8 en 11 jaar en hun grootouders kunnen zich voor 11 september opgeven: Rooiscultureelerfgoed@gmail.com. De kooksessies vinden plaats eind september en begin oktober.