Marian van Esch (Schijndel, 1959) heeft in het jaar 2015 als ‘Project 365’ iedere dag een schilderijtje gemaakt, wat ze dagelijks publiceerde op social media. “Het project was ’n uitdaging. Tijdsdruk, daglicht, prestatie, vertrouwen, loslaten, etc. speelden allemaal een rol. Nog maar twee uur daglicht en een schilderijtje dat af moet, gefotografeerd en geplaatst, elke dag. Het verandert je kijk, leert je om snel te werken en dingen te laten ontstaan, te laten zijn, en tegelijkertijd kritisch te blijven. Zoals iedere dag anders was, zijn de doekjes dat ook. Toch vormen ze een geheel als maand, wanneer je kijkt naar terugkerende kleuren, patronen en thema’s, maar ook als jaar. Kijk maar eens naar de  seizoenen die je op de schilderijtjes ziet verstrijken.”

In het kader van het thema-jaar ‘Brabant Celebrates Food’ zijn nu de doekjes van september 2015 met het thema voedsel, heel toepasselijk in de keuken van Museum Jan Heestershuis tentoongesteld.

Tegelijkertijd is een andere tentoonstelling te zien in het museum, namelijk: BOEREN BURGERS BUITENLUI. Dit was de uitroep waarmee – naar verluidt – van oudsher de omroeper de aandacht van het publiek trok bij het brengen van belangrijk nieuws. Met deze drie begrippen was in feite iedereen uit de gemeenschap genoemd. Het is een veelzijdig en omvangrijk thema, wat in deze expositie is teruggebracht tot het schetsen van een beeld van het wonen, leven en werk van deze drie categorieën. De 45 werken van verschillende Brabantse schilders variëren van boerderijen tot buitenhuizen en woonwagens en van portretten van boeren tot zigeuners en gegoede burgers.

_______________________________________________________________________________________

Algemene informatie

Datum: 8 juli t/m 30 september 2018

Tijdstip: dinsdag  t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur

Locatie:  Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17, Schijndel

Toegang: € 3,– per persoon, Vrienden en Museumkaart: gratis

Website: http://www.museumjanheestershuis.nl