Eeuwviering Noordkade en opening theater: een feest voor iedereen!
Zondag 9 en maandag 10 september viert de Noordkade in Veghel/Meierijstad feest! Iedereen, jong en oud, is van harte welkom om dit tweedaagse feest mee te vieren. Er wordt deze twee dagen uitgebreid stilgestaan bij het feit dat het 100 jaar geleden is dat het industriële erfgoedcomplex officieel in gebruik is genomen en de nieuwe bestemming die de oude fabrieken nu hebben gekregen. Daarnaast wordt het dit jaar opgeleverde nieuwe Theater De Blauwe Kei feestelijk geopend. Hiervoor verricht Hare Majesteit Koningin Máxima de officiële openingshandeling. Op zondag 9 september zijn er tal van activiteiten en feestelijkheden waarbij kunst en cultuur centraal staan, maar er is ook volop gelegenheid om te proeven op en van de Noordkade.

 Theater, dans, muziek en proeverijen

Zondag 9 september staat de Noordkade van 11.00 – 18.00 uur bol van de activiteiten die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. De dag kent een feestelijke start waarna  in de Podiumzaal, De Afzakkerij, bij DIS en buiten diverse muzikale optredens zijn van onder andere The Bentleys en Innersoul. In Theater De Blauwe Kei kan men genieten van gratis voorstellingen en previews van onder andere Festidans, Rob Scheepers en Christel de Laat en ook in het Magazijn treden enkele verrassende cabaretiers op. Verder kan de Noordkade op sportieve wijze worden bekeken vanaf het water en is de ZLTO aanwezig met het project ‘In gesprek met de boer(in)’. Natuurlijk laat ook de Proeffabriek zich niet onbetuigd met diverse proeverijen en demonstraties. Museum SIEMei en The Space openen niet alleen hun deuren, maar bieden daarnaast ook extra activiteiten aan.

Geheimen van de Noordkade, demos en exposities

De ‘bewoners’ van de Cultuurfabriek presenteren zich op de zondag met demonstraties en voorstellingen. Docenten en leerlingen van Phoenix Cultuur zijn actief aan het werk en presenteren zich in de beeldende werkplaatsen en met dans-, muziek en theatervoorstellingen. In de Wiebengasilo kan men de mooie expositie ‘Weerklank’, georganiseerd door De Compagnie, bezoeken en natuurlijk is de Fabriekswinkel geopend. Speciaal voor de kinderen is er de speurtocht ‘Geheimen van de Noordkade’ en divers kindertheater. In bioscoop Industry is een –gratis- primeur te zien: de speciaal voor 100-jaar Noordkade gemaakte documentaire. Kortom eigenlijk teveel om op te noemen en naar verwachting zullen zelfs nog enkele acts en activiteiten worden toegevoegd aan het feestelijke programma.

Bezoek Koningin Máxima

Op maandag 10 september omstreeks 15.00 uur wordt hare majesteit koningin Máxima en haar gevolg verwacht bij de ingang van de Cultuurfabriek. Zij wordt daar feestelijk muzikaal welkom geheten. Vervolgens wordt ze ontvangen door vertegenwoordigers van de Noordkadeen bestuurders van gemeente en provincie. Ook het publiek krijgt volop gelegenheid om haar aankomst bij te wonen. Binnen in de Cultuurfabriek krijgt de koningin een rondleiding door de werkplaatsen en lesruimtes van Phoenix Cultuur waar docenten en cursisten/leerlingen beeldende kunst, dans, theater en muziek uit heel Meierijstad aan het werk zijn en les krijgen.

Vervolgens gaat het gezelschap met een grote groep genodigden naar het theater, alwaar op een creatieve en muzikale wijze de officiële openingshandeling zal plaatsvinden. Verder spreekt koningin Maximá met vertegenwoordigers van diverse organisaties betrokken bij de Noordkade, de Cultuurfabriek, provincie en gemeente Meierijstad. Na het officiële gedeelte zal koningin Máxima de Noordkade omstreeks 16.30 uur weer verlaten via de uitgang van de Cultuurfabriek. Uiteraard is publieke belangstelling hierbij zeer welkom. In het theater vindt daarna nog een afsluitende voorstelling plaats voor genodigden.

Business Event

Voorafgaand aan het bezoek van de koningin vindt in de Koekbouw een forumdiscussie plaats met het lokale bedrijfsleven. Het centrale thema hierbij is de kracht van cooperaties en familiebedrijven in de regio in het verleden en in de toekomst.


Wanneer? zondag 9  september, 11.00 -18.00 uur + maandag 10 september (aankomst koningin Máxima ca. 15.00 uur, vertrek ca. 16.30 uur)

Waar: CHV Noorkade, Verlengde Noordkade 10-12, 5462 CD Veghel

website: http://www.chvnoordkade.nl