Heemkundekring Schijndel nodigt u van harte uit voor een  boeiende lezing met beeldmateriaal van Bernard Vissers over de geschiedenis van Veghel. Een ontwikkeling van vuursteen tot voedingsstad.

Voor het ontstaan en de geschiedenis van Veghel is rivier de Aa van grote betekenis. Op de hoge zandruggen zochten de vroegste bewoners precies de scheidslijn op tussen het vruchtbare en voedselrijke Aadal en toch een droge plek om te wonen. De Aa was ook van economisch en strategisch belang. Vele malen werden bruggen opgebouwd en later weer afgebroken bij het naderen van vijandelijke legers.

De vochthoudende gronden waren, net als op de Schijndelse broekgronden, ideale graslanden voor het vee en prima geschikt voor de teelt van populieren. Hiermee haalden boeren extra inkomsten binnen. Veghel was bekend om zijn kalverhandel. De naam Kuussegat is daar uit voortgekomen. Toen in 1825 in het Aadal de Zuid-Willemsvaart werd aangelegd, pleitte Veghel met succes voor een eigen insteekhaven. Hierna  kwam de economische groei pas echt op stoom. Veghel kreeg met CHV, DMV en Mars terecht de naam voedingsstad.

________________________________________________________________________________

Datum: Maandag 28 mei

Tijdtip: 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur

Locatie: cultureel centrum ’t Spectrum, Steeg 9 Schijndel

Website: www.heemkundekringschijndel.nl 

Prijs: De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn van harte welkom, zij betalen € 2,00.