Lezing 23 september door Roxane van Iperen over haar boek: ’t Hooge Nest

Locatie: Schijndel Napoleonskerkje, Hoofdstraat 150,5481AJ, Schijndel

Op maandag 23 september zal Roxane van Iperen, de auteur van de bestseller ‘t Hooge Nest spreken in het Napoleonskerkje in Schijndel. ’t Hooge Nest vertelt het waargebeurde verhaal van twee joodse zussen in het verzet, een onderduikvilla in ’t Gooi en het daaropvolgende verraad.

In 2012 verhuist schrijfster Roxane van Iperen naar een villa in de bossen van Naarden. Tijdens een verbouwing ontdekt ze de verbijsterende geschiedenis van het huis: het blijkt een belangrijk onderduikadres te zijn geweest, van waaruit twee Joodse zussen – Janny en Lien Brilleslijper – daadwerkelijk actie ondernamen tegen de bezetter en dat pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. ’t Hooge Nest werd daardoor een symbool van verzet. Van Iperen beschrijft het waargebeurde verhaal van de twee zussen Brilleslijper en hun familieleden en zij doet dat zodanig dat de lezer zeer indringend verslag wordt gedaan van hoe de bezetter de Endlösung in Nederland implementeerde. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het gaat door. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. ’t Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Roxane van Iperen (1976) is jurist en auteur. Ze schrijft voor onder andere Vrij Nederland, Het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad, Het Parool en De Morgen. In 2016 was ze gastcorrespondent Brazilië voor De Correspondent en verscheen haar roman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. Ze woont in ’t Hooge Nest.

De avond vangt aan op 23 september om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 in het Napoleonskerkje, Hoofdstraat 150, 5481AJ, Schijndel. U kunt zich aanmelden via website: http://www.vriendenjanheesters.nl/aanmelden-voor-lezing (bij voorkeur).

Ook kunt u zich bij het museum Jan Heestershuis mondeling of telefonisch aanmelden (dinsdag tot en met zondag 13.00 – 17.00 uur: 073-54 922 76). Voor Vrienden van het Heestershuis is de lezing gratis. Niet-vrienden zijn van harte welkom, zij betalen € 7,00.

vriendenheestershuis@gmail.com

http://www.vriendenjanheesters.nl