Woensdag 23 oktober van 12.00 uur tot 19.00 uur

De herdenking van de 75-jarige bevrijding van Schijndel en Wijbosch bestaat uit verschillende evenementen. Allereerst is er een defilé van Tweede Wereldoorlog voertuigen vanaf de Eerdsebaan in Wijbosch naar de markt in Schijndel. Tijdens en voor het vertrek van de talloze voertuigen zoals tanks en pantservoertuigen, motoren en trucks, zijn er feestelijke activiteiten in Wijbosch op het plein voor de Schakel met muziek, eten en optredens.

Vervolgens zal het defilé Plein 44 in Schijndel passeren waar ook feestelijke activiteiten worden georganiseerd. Bij aankomst van het defilé is er in de Sint Servatiuskerk op de markt een herdenkingsceremonie en aansluitend een kranslegging naast de kerk.

Planning evenementen voor 23 oktober in Wijbosch en Schijndel:

Vanaf 12.00 uur feestelijke activiteiten in Wijbosch en Plein 44
14.45 uur: verzamelen defilé in Wijbosch (met een Shermantank, pantservoertuigen, reanacment, Drums and Pipes bands)
15.30 uur: opstellen defilé
15.45 uur: vertrek defilé vanuit Wijbsoch naar markt Schijndel
16.10 uur: aankomst defilé Plein 44 met feestelijke aftiviteiten
16.45 uur: aankomst defilé + Fly by’s van Spitfires en SV-4’s (hoewel, mits mooi weer, de Spitfires zullen de hele dag rondvliegen) op de markt van Schijndel
17.00 uur – 17.40 uur: ceremonie Sint Servatiuskerk
18.00 uur – 18.30 uur: kranslegging.

Toelichting evenementen:

Op 23 oktober wil de werkgroep Memorial Day namens de Heemkundekring Schijndel en het Oranjecomité Schijndel, in samenwerking met wijkraad Wijbosch, wijkraad Plein 44, wijkraad De Beemd Aktief en Wijkraad Hoevenbraak/Hulzenbraak, de 75-jarige herdenking van de bevrijding van onze dorpen vieren met een defilé van originele oorlogsvoertuigen en twee doedelzakkenbands langs de historische bevrijdingsroute. De start is rond 15:45 uur in het centrum van Wijbosch. We verwachten de voertuigen rond 16:10 uur bij Plein 1944. En vandaar gaat het door naar het centrum van Schijndel. Uiteraard alles onder voorbehoud van weersomstandigheden.

De groepen 3 t/m 8 van de basisscholen De Beemd, De Kring en De Regenboog krijgen in de maand oktober een bezoek van twee “bevrijders”. Die komen vertellen over wat vrijheid betekent onder het motto “Vrijheid geef je door”. De kinderen maken een rood-wit-blauw vlaggetje waarop ze iets kunnen schrijven of tekenen en een knutselwerk om de bevrijdingsroute uitbundig te versieren. Alle 75+’ers en mensen met een rolstoel kunnen zich opgeven via info@wijkplein.nl vóór 15 oktober. Zij krijgen dan een (zit)plaats langs de route. Tevens krijgen ze gratis een mooi aandenken. Op 23 oktober worden alle basisschoolkinderen uitgenodigd om vanaf 15:30 uur met hun ouders/opa’s/oma’s langs de feestelijk versierde Wijbosscheweg te gaan staan met hun vlaggetjes.

Activiteiten op Dorpsplein in Wijbosch:
– Tweede Wereldoorlog muziek
– opstelling militaire voertuigen vanaf 14:30 uur
– bar: bier, wijn, fris €1
– plastic bekers kosten ook €1, maar kunnen na afloop ingeleverd worden
– doedelzakkenband en een bekende Schijndelse zanger brengen een ode aan onze Schotse bevrijders
– viskraam

Activiteiten op Plein 1944:
– Oud Hollandse spelen en Tweede Wereldoorlog muziek
– vendelgroet van het gilde bij een fleurige fontein
– bar: bier, wijn, fris €1
– plastic bekers kosten ook €1, maar kunnen na afloop ingeleverd worden
– frietkar met frites en snacks en een broodje “Big Dennis”
– een doedelzakkenband en een bekende Schijndelse zanger brengen een ode aan onze Schotse bevrijders
– tentoonstelling van Tweede Wereldoorlog spullen in legertent
– bezoek de molen op de Pegstukken in vreugdestand
– de molen is ook te bezoeken op zaterdag 26 oktober vanaf 14:00 uur; de tentoonstelling van Tweede Wereldoorlogspullen zijn dan ook daar in een legertent te bekijken

Meer info via: Dirk Paagman D.Paagman@maurickcollege.nl en http://www.wijbosch.com/.