De weg naar bevrijding

Zandvliet 11, Eerde
Tussen fietsknooppunt 1 en 65

De Sint Antoniusmolen, gelegen aan de Zandvliet, in speelde een belangrijke rol in de hevige strijd om Eerde. De Amerikanen en de Duitsers wisselden elkaar veel af om de molen te gebruiken als observatiepost. Het bood namelijk uitzicht op Schijndel, het Duits Lijntje én Veghel.  

In ’44 deden de Duitsers de eerste grote aanval op het dorp. Er schuilden op dat moment 32 mensen in de molen, maar daar was het door de hevige gevechten niet veilig meer. Op handen en voeten kropen ze door de sloten die gevuld waren met brandnetels, richting het dorp. Er bleef door alle paniek een kinderwagen met een jong meisje midden op de weg staan. De oudste zoon van de molenaar heeft dit meisje met gevaar voor eigen leven gered. 

Zowel de molen als de kerk van Eerde werden tijdens de oorlog grotendeels vernietigd. De molen is gerestaureerd en is een icoon uit deze tijd geworden.  

Bezoeken
Breng een bezoekje aan de molen en ontdek de persoonlijke verhalen en unieke voorwerpen ten tijde van de oorlog. Laat je meenemen naar de bevrijding van Eerde. Kijk hier voor de openingstijden.

Voor een uitgestippelde route en beleving d.m.v. beeld en geluid waarbij deze molen aan bod komt, klik hier